A+ R A-
25 Ιουν

Μαθήματα πολιτισμού του Γάλλου Πρόξενου στο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ομιλία του Γάλλου Γενικού Προξένου Θεσσαλονίκης, κου Christian Thimonier, στο Οικονομικό Φόρουμ Θράκης:

Αξιότιμη Κυρία Αντιπεριφερειάρχα,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι πρόεδροι και διευθυντές,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Καραγιάννη. Η ενεργητικότητά της, ο πατριωτισμός της και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την Ευρώπη αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τις απαντήσεις στα ερωτήματα που πρόκειται να τεθούν σε αυτήν τη συνάντηση.
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω δίχως να απευθύνω μήνυμα φιλίας και εμπιστοσύνης των γαλλικών αρχών, τη στιγμή που η χώρα αυτή διέρχεται μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της, μια κρίση οικονομική και χρηματοπιστωτική, αλλά επίσης ηθική και πολιτιστική.
Είναι καλό, ωστόσο, σε τέτοιους καιρούς να ξέρεις τους φίλους σου και να μπορείς να βασίζεσαι σε αυτούς. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτή η πρωτοβουλία αξίζει ιδιαίτερους επαίνους διότι επικεντρώνει την προσοχή μας σε μια περιοχή της περιφέρειας της Ευρώπης, αλλά και σε μια περιοχή με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και του εμπορίου. Μένει το δύσκολο έργο να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να συνδυαστούν αυτά τα πλεονεκτήματα. Ένα είναι σίγουρο, ότι η Θράκη δεν επιθυμεί να την βλέπουν ως μια γραμμή οχυρώσεων ή ως no man’s land (ουδέτερη ζώνη), αλλά αντίθετα ως ένα τόπο ανταλλαγών και ανάπτυξης.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία ημέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξαρτηθούν πολλά από τη συνολική αξιοπιστία της χώρας. Όποιες και να είναι οι τεχνικές λύσεις που θα κάνουν υποφερτό το βάρος του χρέους και την κατανομή του, είναι σαφές ότι, αν δεν πραγματοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, με σθένος και συνοχή, όλα τα σχέδια τοπικής ανάπτυξης είναι καταδικασμένα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία μόλις επέλεξε πρόεδρο και μια πλειοψηφία που φέρει ένα σχέδιο ανάκαμψης όπου η ανάπτυξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους άξονες. Η αναγκαία αυστηρότητα στα δημόσια οικονομικά δεν πρέπει ωστόσο να σκοτώσει την οικονομική ανάπτυξη, ούτε την ευρωπαϊκή ελπίδα, και σίγουρα όχι τη φαντασία. Θα αφήσω φυσικά στους ομιλητές του συνεδρίου, που τόσο επιμελώς έχουν επιλεγεί, να μας διαφωτίσουν για τους τρόπους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εντός της Ευρώπης. Δε νοείται Ευρώπη δίχως Ελλάδα, όπως επίσης και Ελλάδα δίχως Ευρώπη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία των Γάλλων δημοσιογράφων σε αυτό το συνέδριο, διότι η ευθύνη του επαγγέλματός τους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι η μέγιστη: το να αναπαράγουμε θετικά στερεότυπα ή αρνητικά (η Ελλάδα του ούζου και του μεσημεριανού ύπνου) είναι απολύτως στείρο και αντιευρωπαϊκό. Το πρώτο μας καθήκον είναι να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη χώρα στην πραγματική της διάσταση η οποία δεν είναι πάντα ρόδινη (και οι Έλληνες το γνωρίζουν καλά), αλλά που δεν αξίζει να τη δείχνουμε με το δάχτυλο. Πολλά ελληνικά λάθη είναι επίσης και ευρωπαϊκά λάθη. Από την άλλη, η ανάστασή σας θα αποτελέσει σημάδι μιας ισχυρότερης και ενωμένης Ευρώπης, εύρυθμης και οικονομικά διοικούμενης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Θράκη αξίζει όλη την προσοχή μας διότι τα σχέδια της για ανάπτυξη είναι λιγότερο γνωστά σήμερα από το σχέδιο κατασκευής του φράχτη στον Έβρο. Αυτό είναι άδικο και θα πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή η ευαίσθητη περιοχή, όπου τα σημάδια της ευρωπαϊκής ιστορίας είναι ακόμα νωπά, να βρει το νέο της ρόλο. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, η Γαλλία θέλησε να διατηρήσει την παρουσία της εδώ, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Χαιρετίζω ιδιαίτερα μια πρωτοβουλία που θεωρώ υποδειγματική διότι επενδύει στην εκπαίδευση, μια από τις βασικές διεξόδους από την κρίση: το «Σπίτι της Αντουανέτας», ένας χώρος διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας και εστία πολιτιστικών και ανθρώπινων ανταλλαγών, γιορτάζει φέτος τα δέκα της χρόνια. Μια τέτοια επένδυση προς τον πολίτη και τον άνθρωπο που μάλιστα στηρίζεται και από τις τοπικές αρχές, αποτελεί νομίζω ένα εργαλείο ανοίγματος και ανάπτυξης αυτής της περιοχής.
Ευχαριστώ επίσης το Γαλλοελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος που εκπροσωπείται σήμερα εδώ από την Αντιπρόεδρό του κυρία Μαρία Βοζίκη η οποία έχει, όπως γνωρίζω, σε μεγάλη εκτίμηση το Επιμελητήριο του Έβρου και επιθυμεί να αναπτύξει στενότερες σχέσεις. Ελπίζω αυτό το φόρουμ να ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας. Σε λίγες ημέρες, οι γαλλικές αρχές θα εγκαινιάσουν στη Σόφια ένα άλλο φόρουμ, όπου προβλέπονται συναντήσεις γαλλικών εταιρειών με εταιρείες ολόκληρης της περιοχής. Υπάρχει η διάθεση ώστε η δεύτερη διοργάνωση αυτού του φόρουμ να πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Εκφράζω τις ευχές μου ώστε η Θράκη να συγκεντρώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να αναλάβει το ρόλο ενός οικονομικού και ανθρώπινου σταυροδρομιού, όπως της αξίζει.

Προσθήκη σχολίου

Security code ανανέωση

Loading