A+ R A-
20 Μαϊ

Σταματούν την εκτέλεση συνταγών οι Φαρμακοποιοί στην Θράκη

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Την απόφασή τους να αναστείλουν την εκτέλεση των συνταγών του ΕΟΠΥΥ λόγω συσωρευμένων οφειλών αποφάσισαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Θράκης.

Σε κοινή τους απόφαση που γνωστοποιούν στον Τύπο αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάνοντας λόγο για κατάρευση του Οργανισμού και κάνουν γνωστό ότι αναστέλλουν την εκτέλεση των συνταγών μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές του 2011 και οι εκπρόθεσμες οφειλές του 2012.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Ο ελλειμματικός από δημιουργίας του και πρόχειρα σχεδιασμένος ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε ταχύτερα του αναμενομένου συμπαρασύροντας μαζί του τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι, ακολουθώντας τυφλά τις επιταγές του μνημονίου, δημιούργησαν ένα έκτρωμα καταδικασμένο να πεθάνει έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σήμερα 12.000 φαρμακεία είναι προ των πυλών του Τειρεσία και των κατασχέσεων από τις τράπεζες. Σήμερα 30.000 οικογένειες φαρμακοποιών και βοηθών κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Σήμερα 9.500.000 εκατομμύρια ασφαλισμένοι καταδικάζονται να μείνουν εκτός της δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, διότι κανείς πια δεν πληρώνει τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί, στεκούμενοι όλο αυτό το διάστημα με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στο φίλο, στο γείτονα, στο συνάνθρωπο εξήντλησαν κάθε δυνατότητα χορηγώντας

φάρμακα που πλήρωναν χωρίς πιστώσεις και τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα. Η αθέτηση των ημερομηνιών πληρωμής του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ποσά που οφείλονται στα φαρμακεία από το 2011 – και τα οποία κατά παράβαση κάθε νομιμότητας δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη – δε δίνουν κανένα περιθώριο παροχής νέων πιστώσεων, ενώ οδηγούν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών σε οριστικό κλείσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εφοδιασμό της αγοράς με το απαραίτητο φάρμακο.

Το αυτονόητο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο «κοινωνικό αγαθό», που λέγεται φάρμακο, απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία, γίνεται πια «προνόμιο» των λίγων, όσων έχουν να πληρώσουν. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, να παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την επιβίωση μας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα.

Τα ΔΣ των ΦΣ Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, σε κοινή συνεδρίαση την Τετάρτη 16/5, αποφασίζουμε:

• Την επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να εξοφληθούν οι εκπρόθεσμες οφειλές για το 2012 καθώς και τα οφειλόμενα του 2011.

• Την έγγραφη δέσμευση ότι και οι πληρωμές των επομένων μηνών και καταβληθούν κανονικά

Παράλληλες ενέργειες:

• Διεξαγωγή τοπικών Γενικών Συνελεύσεων για ενημέρωση των συναδέλφων και λήψη αποφάσεων

• Ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων τοπικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο, Ενώσεις Συνταξιούχων) για τη σημερινή κατάσταση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης

Seleo.gr News

Προσθήκη σχολίου

Security code ανανέωση

Loading