A+ R A-
23 Αυγ

Βουλή-Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για ΕΟΖ Θράκης

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Μαρκόπουλο για την ΕΟΖ Θράκης.Από τα πρακτικά της Βουλής δημοσιεύουμε τι ειπώθηκε:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Σειρά έχει η με αριθμό 85/20-8-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στις ιδιαιτέρου εθνικού ενδιαφέροντος περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Έχετε το λόγο για δύο λεπτά, κύριε συνάδελφε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έκανα αυτήν την ερώτηση καίτοι δεν έχω καμία σχέση, η δική μου περιφέρεια είναι πολύ μακριά από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, για να διευκρινίσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Για την ακρίβεια υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία τέτοιων ζωνών. Υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία αφορούν και τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την οποία δραστηριοποιείται μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που λέγεται Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Μακεδονίας-Θράκης της οποίας προΐσταται η κυρία Καραγιάννη, Ελληνίδα μετανάστρια στη Γερμανία, συνεργάτης της Deutsche Bank.

Σε αυτά τα συνέδρια αυτού του χρηματοοικονομικού φόρουμ το οποίο έχει διοικητικό συμβούλιο με μετοχικό κεφάλαιο ως ίδρυση εταιρείας 1.000 ευρώ και έχει χρηματοδοτηθεί και από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης –σημειώνω ότι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο η αδερφή του και η σύζυγός του και άλλοι συγγενείς( σ.σ Θα έπρεπε να γνώριζε ο κ. Μαρκόπουλος ότι παραιτήθηκαν πριν από 8 μήνες)- έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης από τον προηγούμενο Υπουργό κύριο Χρυσοχοΐδη, έχει χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια, έχει συνθέσει μία οικονομική μελέτη για τη δημιουργία της οικονομικής ζώνης. Σε αυτά τα συνέδρια, κύριε Υπουργέ έχουν παραστεί τρεις τουλάχιστον Υπουργοί της Κυβέρνησής σας, ο κ. Στυλιανίδης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Σταϊκούρας. Ενδεχομένως να ήσασταν κι εσείς. Θα μου επιτρέψετε να ζητήσω συγγνώμη, αλλά δεν το ξέρω.

Τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν προκύψει και για τα οποία δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση από την Κυβέρνηση αναφέρουν μία Ειδική Οικονομική Ζώνη με ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς, δασμολογικό και τελωνειακό καθεστώς ιδιαίτερο καθεστώς μισθών, ουσιαστικά μία καινούργια διοικητική περιφέρεια μέσα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και θέλουμε να ξέρουμε αν η Κυβέρνηση προτίθεται να τα κάνει όλα αυτά ή αν είναι στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων που επιδιώκουν κάποια πράγματα.

Να σημειώσω, αν έχω τριάντα δευτερόλεπτα, κυρία Πρόεδρε, ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα συνέδρια και στη δημιουργία αυτής της ΕΟΖ και στα πλαίσια του χρηματοοικονομικού φόρουμ παίζει ο Πρόξενος του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, ο κ. Σάρνιτς καθώς επίσης και ορισμένοι συνάδελφοί μας Βουλευτές που προέρχονται από τη Μουσουλμανική Κοινότητα της Θράκης. Τα αναφέρω αυτά ως στοιχεία ενός περίεργου σκηνικού το οποίο στήνεται ερήμην του Ελληνικού Κοινοβουλίου και γι’ αυτό έκανα την ερώτηση.

Έχουν επισκεφθεί την περιοχή ο κ. Γιούνκερ, γερμανοί γερουσιαστές, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχειρηματίες κυρίως από τη γερμανική πλευρά, επιχειρηματίες από την τουρκική πλευρά. Έχουν γίνει συζητήσεις με την τουρκική πλευρά και αντίστοιχες επισκέψεις σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Τουρκία.

Κλείνω λέγοντας ότι η πρόταση για την Ειδική Οικονομική Ζώνη η οποία εμφανίζεται από μία μεγάλη εταιρεία -την έχω στη διάθεσή σας αν δεν την έχετε από το χρηματοοικονομικό φόρουμ- έχει εξειδικεύσει την πρότασή αυτή για άλλες εταιρείες άλλου είδους στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, άλλες στην περιοχή του Σουφλίου, της Ορεστιάδας, της Καβάλας, της Θάσου, του Πόρτο Λάγος, της Σαμοθράκης, της Δράμας.

 

 Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Παρακαλώ πολύ να μου πείτε η Κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Παναγιώτης Μηταράκης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πρώτη μου δημόσια ομιλία ως Υφυπουργός Ανάπτυξης είπα επί λέξει: «Ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Φυσικά η θέση αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

Η Κυβέρνηση πορεύεται με συνέπεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες βέβαια μπορεί να είναι είτε γεωγραφικές είτε θεματικές και στόχο έχουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τόπο μας, θέσεων που αλλιώς μπορούν να δημιουργηθούν σε άλλες γειτονικές χώρες.

Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτες λύσεις. Βέβαια, σε καμία περίπτωση, κύριε συνάδελφε, να μη θεωρείτε δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη δημιουργία τέτοιων Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, διότι παρότι σε κάποιους ίσως στην Ελλάδα αυτή η σκέψη των Ζωνών ως κάτι που δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι το θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο οικονομικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση αν μας αφήσουν, αυτό χρειάζεται ειδική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απαιτεί μία διαβούλευση.

Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω το εξής. Η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σχεδιάζεται με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και με αυστηρή τήρηση των αντίστοιχων υποχρεώσεων από την πλευρά των εργοδοτών. Ουδέποτε μιλήσαμε για περιοχές με χαλαρό εργασιακό καθεστώς.

Έρχομαι στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, κανένα ενδιαφέρον και καμία ένδειξη ενδιαφέροντος δεν έχει εκφραστεί από Γερμανούς ή Τούρκους επενδυτές για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Θράκη.

Επίσης, ούτε η Κυβέρνηση έχει μιλήσει για κάποιες συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας. Και όπως σας είπα, οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορεί να μην είναι καν γεωγραφικές, αλλά να είναι θεματικές.

Φυσικά και έχουμε απόλυτη εθνική ευαισθησία και κανείς δεν έχει μονοπώλιο σε θέματα εθνικής ευαισθησίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά είπατε πως δεν ξέρουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να το επιτρέψει γιατί το άρθρο 28 της Συνθήκης της Λισαβόνας μιλάει για πιθανή στρέβλωση του εμπορίου και του ανταγωνισμού από μία Ειδική Οικονομική Ζώνη. Και ως επίρρωση αυτού σας διαβάζω δήλωση του κ. Σελέκου που είναι ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων: «Είναι μια νησίδα που προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό και ως εκ τούτου τα τελευταία δέκα χρόνια τα κοινοτικά όργανα αντιμετώπιζαν με μεγάλη καχυποψία τη δημιουργία τέτοιων Ζωνών».

Όμως, εδώ το ερώτημά μου δεν ήταν τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποσώς με ενδιαφέρει ως Βουλευτή αν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον γερμανικών, τουρκικών, κινεζικών ή άλλων συμφερόντων. Εμένα με ενδιαφέρει τι θέλει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση και επ’ αυτού μου απαντήσατε με δύο τρόπους. Μου απαντήσατε τι είπατε κάποτε, ότι είστε θετικός στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και μετά μου είπατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην τις επιτρέψει.

Μήπως μπορείτε να μου πείτε στη δευτερολογία σας τι θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση;

Επίσης, θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής: Εάν μια Ειδική Οικονομική Ζώνη δεν έχει διαφορετικές εργασιακές σχέσεις από ό,τι έχει η υπόλοιπη χώρα, γιατί χρειάζεται; Έχετε το fast truck όπου μπορείτε σε οποιαδήποτε επένδυση να κάνετε ιδιαίτερες φορολογικές, δασμολογικές ή τελωνειακές κινητροδοτικές πράξεις για μια μεγάλη επένδυση. Έχετε τις ΒΙΠΕ. Έχετε ΒΙΠΕ και στην Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο εκεί, την οποία δεν έχετε κινητοποιήσει όπως και άλλες ΒΙΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα όπου κι αυτό θα μπορούσατε να το έχετε κάνει.

Δεν έχετε κανένα λόγο να κάνετε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη για να δημιουργήσετε έλξη επενδύσεων.

Όσο για την απογύμνωση της περιοχής πρέπει να σας πω ότι δεν φταίει ούτε η περιοχή ούτε η γεωγραφική της θέση. Προφανώς φταίει το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα οι φορολογικοί συντελεστές κάνουν όλες τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και Θράκης να πηγαίνουν στην Βουλγαρία και όχι μόνο, για να γλυτώσουν από τους υπέρογκους φόρους που τις κλείνουν.                                                         

Άρα, λοιπόν, ενδιαφέρει το Ελληνικό Κοινοβούλιο –και γι’ αυτό έκανα την ερώτηση- τι θέλει να κάνει η Κυβέρνηση. Και γίνομαι σαφής:

Θα κάνει η Κυβέρνηση διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη ή οπουδήποτε αλλού; Διότι αν το κάνει, σημαίνει ότι προγραμματίζει. Εάν την προγραμματίσει, γιατί δεν μας το λέτε; Γιατί, δηλαδή, πρέπει να ενημερωνόμαστε από τις εφημερίδες, από τους ξένους συναδέλφους της Γερμανίας, από συμφέροντα οικονομικά, που καλώς υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, τα οποία θέλουν ή δεν θέλουν; Γιατί πρέπει να ενημερωνόμαστε από την κα Καραγιάννη, που προέκυψε από το πουθενά και από το Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οποίος δηλώνει ότι αν γίνει αυτό το πράγμα, με τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει αυτή η έκθεση της Capital Market, που μιλάει για εργασιακό μεσαίωνα, τότε θα δώσει οδηγία να εκκενωθεί η περιοχή από τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, διότι έχει καταλάβει τι θα γίνει;

Τέλος, πρέπει να σας πω το εξής: Είναι τόσο πολύ βαριά η χειροτέρευση των μισθολογικών συνθηκών των Ελλήνων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που δεν έχετε ανάγκη να κάνετε Ειδική Οικονομική Ζώνη ούτε γι’ αυτό το λόγο. Έχετε κατεβάσει τόσο πολύ χαμηλά τα μεροκάματα, που δεν υφίσταται τέτοιος λόγος.

Άρα, γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση; Γιατί χρηματοδοτείτε το χρηματοοικονομικό φόρουμ; Γιατί χορεύουμε; Διότι εδώ υπάρχουν φωτογραφίες με χορούς και με γιορτές Υπουργών της Κυβέρνησης -που δεν ήταν τότε Υπουργοί- με την κα Καραγιάννη και τους άλλους εκπροσώπους. Μήπως μπορείτε να πείτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τι πραγματικά ετοιμάζεται σε αυτή την περιοχή και τι ρόλο παίζει ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, ο οποίος είναι παρών σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις;

Ασφαλώς και δεν έχουμε μεταξύ μας λιγότερη εθνική ευαισθησία για την περιοχή. Μόνο που εσείς κυβερνάτε τον τόπο και πρέπει να μας πείτε τι θα κάνετε εδώ τώρα και όχι στα τετελεσμένα γεγονότα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε, κύριε Μαρκόπουλε.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών κ. Μηταράκης για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών): Κύριε συνάδελφε, άκουσα με μεγάλη προσοχή τη δευτερολογία σας. Θέσατε, όμως, θέματα τα οποία έχω ήδη απαντήσει στην πρωτολογία μου.

Κατ’ αρχάς, απήντησα για τα εργασιακά, ότι δεν τίθεται θέμα εργασιακών. Και αφιερώσατε ένα λεπτό από τη δευτερολογία σας θέτοντας ξανά το θέμα των εργασιακών. Ξεκαθαρίζω: Δεν υπάρχει θέμα εργασιακών.

Είπατε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό που είπα, αν υπάρχει ενδιαφέρον τουρκικών ή γερμανικών εταιρειών. Αυτό, όμως, ήταν το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας λέξη προς λέξη. Με ρωτήσατε αν υπάρχει ενδιαφέρον και σας απάντησα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρώτησα αν το ξέρετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών): Επίσης, σας είπα ότι η Κυβέρνηση προτίθεται –και αυτό το έχουμε πει από τον Ιούλιο- να διερευνήσει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη δημιουργία τέτοιων Ζωνών είτε θεματικών –επαναλαμβάνω- είτε γεωγραφικών. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται διαβούλευση και θα γίνει διαβούλευση, για να δούμε ποιο είναι το πλαίσιο που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Γιατί το fast track, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν δημιουργεί ειδικά φορολογικά καθεστώτα. Συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχει θέμα φορολογίας γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι κάτι που το έχω πει πάρα πολλές φορές. Ήταν θέση της Νέας Δημοκρατίας και παραμένει θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να βρούμε τις έκτακτες λύσεις σε μία χώρα με πολύ υψηλή ανεργία, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τώρα θέσεις εργασίας.

Για το συγκεκριμένο φόρουμ που με ρωτήσατε: Η Κυβέρνηση διαβουλεύεται κατ’ αρχήν με τους επίσημους φορείς. Σας θυμίζω ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στη συνάντηση που είχα μαζί τους στις 12 Ιουλίου έθεσαν αυτοί ως αίτημα τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Μιλάμε με τους παράγοντες της αγοράς. Μιλάμε με όλους. Με την ίδια λογική μιλήσαμε και με αυτό το φόρουμ που είπατε, το οποίο, όμως, δεν έχει κανένα ειδικό ρόλο και δεν έχει χρηματοδοτηθεί από την παρούσα Κυβέρνηση.

Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις σε αυτό τον τόπο. Διότι για να μπορέσει να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της, χρειάζεται η αύξηση παραγωγής και η αύξηση ανταγωνιστικότητας. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.

Αντί, λοιπόν, να καθόμαστε και να λέμε τι δεν μας αρέσει, πρέπει να πούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Και η Κυβέρνηση Σαμαρά αυτό έχει ως προτεραιότητα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Προσθήκη σχολίου

Security code ανανέωση

Loading