A+ R A-

Διεθνές Συνέδριο-Πέτρινα Μανιτάρια της Θράκης

Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 16:07 Δημοσιευμένο στο Εκδηλώσεις

Πραγματοποιείται από τις 28-30 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Alexander Beach στην Αλεξανδρούπολη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα"Πέτρινα μανιτάρια της Θράκης". Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πρόγραμμα συνεδρίου
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου / Friday, 28 October
16:00 — 17:00 Προσέλευση συνέδρων – εγγραφή / Registration
17:00 — 18:00 Χαιρετισμοί-έναρξη εργασιών/ Greetings – Opening Remarks
18:00 — 18:15 Διάλειμμα / Coffee Break

Βραδινή Συνεδρία / Evening Session
Μανιταροειδή ομοιώματα και βραχογραφίες μανιταριών ανά τον κόσμο / Mushroom Effigies and Rock-art Painting: Mushrooms around the World
Πρόεδρος / Chairperson : Evie Holmberg, Professor, Hellenic College of the Holy Cross,,
18:15 — 19:00 Giorgio Samorini, Mushroom Effigies in World Archaeology: From Rock Art to Mushroom-stones
19: 00 — 19:30 Mark Hoffman, Dolmens and Menhirs
19: 30 — 20:00 Gianluca Toro, The Rock-art Painting of the “BALMA OF MONDON” in Villar Pellice (Cozie Alps, Piedmont, Italy): An Ethnomycological Interpretation
20:00 — 20:15 Συζήτηση / Discussion
20: 15 Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων / Reception in honour of all the members of the conference

Σαββατο, 29 Οκτωβρίου / Saturday, 29 October

09: 30 Αναχώρηση των εισηγητών με jeeps, προς επίσκεψη των περιοχών όπου βρίσκονται τα βραχώδη ιερά με τα πέτρινα μανιτάρια. (Κίρκη, Κοτρωνιά, Λαγυνά, Μαγκάζι Κορνοφωλιάς. / Tour with the speakers in jeeps, to visit areas where there are rock Sanctuaries with stone mushrooms. (Kirki, Kotronia, Lagyna, Magkazi Kornofolia)

Βραδινή Συνεδρία / Εvening Session
Βραχώδη ιερά της αρχαίας Θράκης / Rock Sanctuaries of ancient Thrace
Πρόεδρος / Chairperson : Carl A.P. Ruck, Professor, Boston University
18:00 — 18:45 Vasil Markov, Stone Mushrooms of Thracian Megalithic
Ssanctuaries in the Western Rhodopes and Rila Mountains
18:45 — 19:30 Σταύρος Κιοτσέκογλου, Αρχαία πέτρινα μανιτάρια στη Θράκη του Αιγαίου
19:30 — 19:45 Διάλειμμα / Coffee Break
19:45 — 20:00 Σπύρος Πάγκαλης, Τα μανιτάρια ιεροί τόποι της Θράκης : Μια γεωλογική προσέγγιση
20:00 — 20:45 Engin Beksac, The Sacred Rocks And Sanctuaries in Eastern Thrace and Northwest Anatolia
20:45 — 21:15 John D’Anna, Funghi e Mitologia
21:15 — 21:30 Συζήτηση / Discussion

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου / Sunday, 30 October

Πρωινή Συνεδρία / Morning Session
Διόνυσος Σαβάζιος, ταύρος: Η υπέρβαση της αισθησιακής εμπειρίας / Dionysus Sabazios, bull : Exceeded the sensual experience
Πρόεδρος / Chairperson : Giorgio Samorini, resercer
9:00 — 9:45 Carl A.P. Ruck, , Sabazios, the Thracian Dionysus
9:45 — 10:30 Evie Holmberg, The Bull, the Inner Journey and the Mushroom as a Facilitator for the Experience
10:30 — 11:00 Richard Emmanuel, The Stone Mushrooms of Thrace: Male Consciousness in the Cosmic Womb
11:00 — 11:15 Concetta Giuffré Scibona, Saboi and Bacchoi: much more than the orgiasmos
11:15 — 11:30 Συζήτηση / Discussion
Καταληκτική Συνεδρία / Plenary Session
11:30 — 12:00 Συμπεράσματα, συζήτηση και προτάσεις / Results — General Discussion. Mέλη — Members: Carl Ruck, Engin Beksac, Vasil Markov,
Evie Holmberg, Giorgio Samorini, Σταύρος Κιοτσέκογλου, John D’Anna, Richard Emmanuel, Mark Hoffman.

Συνεδρίασε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τα μέλη του συμβουλίου μεταξύ άλλων θεμάτων ενέκριναν κατά πλειοψηφία την υποβολή τριών προτάσεων από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην σχετική πρόσκληση του Προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ » συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκ ευρώ.

Οι τομείς παρέμβασης των ψηφιακών υπηρεσιών της πρότασης αφορούν στους παρακάτω άξονες:

  • Εξυπηρέτηση πολιτών/επιχειρήσεων,
  • Προγραμματισμός και Διαχείριση,
  • Έλεγχος και Εποπτεία.

Ακολούθως τα μέλη του συλλογικού οργάνου ενημερώθηκαν από τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ΑΜ-Θ Λάζαρο Τσακμακίδη, για τα προβλήματα Εφαρμογής του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου και τις επιπτώσεις τους τόσο στις επιχειρήσεις της ΑΜ-,Θ όσο και στα δημόσια έργα που υλοποιούνται σε αυτήν.

Συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε η σύσταση άμεσα και κατά περιφερειακή ενότητα επιτροπών που θα συναποτελούνται από τον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, 2 περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ,ΓΕΩΤΕΕ,ΕΒΕ), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και φυσικά υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας προκειμένου να προκύψει η κατευθυντήρια πρόταση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου, η οποία και θα τύχει της έγκρισης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν ακόμα την αύξηση της συμμετοχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που διαχειρίζεται την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού όρους στην Π.Ε Δράμας προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης ώστε το Κέντρο να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους προσελκύοντας επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη Βαλκανική.

Συζητήθηκε επίσης, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην «Αναπλήρωση διδακτικών ωρών και προετοιμασία (πρόβες) των μαθητικών παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου» και επιβεβαιώθηκε ότι όλα τα σχολεία της ΠΑΜ-Θ θα συμμετέχουν απρόσκοπτα στις κατά τόπους παρελάσεις.

Το Συλλογικό Όργανο ακόμα γνωμοδότησε θετικά για πέντε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων – ΜΠΕ- που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις και συγκεκριμένα στον τομέα του μαρμάρου.

Τέλος τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία:

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2011 αποφάσισε ομόφωνα

-Εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη των μελών του για την απώλεια των συνανθρώπων μας από τον καταστροφικό σεισμό στη Ν.Α. Τουρκία.

-Δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους τραυματίες και τους αστέγους από την πρωτόγνωρη καταστροφή.

-Απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες και τους φορείς της περιοχής μας, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί, να συμπαρασταθούν αλληλέγγυα με ενεργητική προσφορά για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της καταστροφής.

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Επίσκεψη στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, πραγματοποίησε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, κ. Τερζούδης Σωτήριος, συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή, κ. Κούκουρα Κωνσταντίνο.

Κατά τη συζήτηση ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής κάθε βαθμού επί 5 ημέρες (24-8 έως 29-8-2011) στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ξεπερνώντας τον, με χαρακτηριστική αυτοθυσία, γεγονός το οποίο διαπίστωσε ο ίδιος αφού επί 5 ημέρες ήταν συνεχώς δίπλα τους.

Σημείωσε ταυτόχρονα την πικρία του για «κάποιους συνδικαλιστές της Κομοτηνής, οι οποίοι προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν και τελικά απέσυραν όλες τις δηλώσεις που αφορούσαν το πρόσωπό του».

Ο κ. Λαμπάκης, διατύπωσε επίσης, τον προβληματισμό του για την άρνηση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από την Αθήνα να απαντήσει σε εννέα ερωτήματά του.

Τέλος δήλωσε ότι εμπιστεύεται πλήρως τη διοίκηση της πυροσβεστικής στην Αλεξανδρούπολη και στην περιφέρειά μας και εξήρε τις ικανότητες του διοικητή κ. Τερζούδη, ευχαριστώντας όλους τους άνδρες βαθμοφόρους και μη για μία ακόμη φορά, για την αυτοθυσία τους στην τελευταία πυρκαγιά.

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και έχει μπλοκάρει τον εφοδιασμό των Σχολείων.

Στην αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:«Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει με πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας της σύγχυσης που έχει προκαλέσει η Υπουργική Απόφαση Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚ Α5042638ΕΞ2011/13-10-2011 όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Δημόσιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις ελάχιστοι πλέον είναι οι δικαιούχοι Πετρελαίου Θέρμανσης καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3986/1-7-11 από τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης εξαιρούνται:

  • Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, οι συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και οι κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992, ΦΕΚ 84/Α΄),
  • Οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες,
  • Οι δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα,
  • Οι συνεταιρισμοί που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους,
  • Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας, καθώς και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων,
  • Οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Αν και έχουν υπάρξει διευκρινίσεις ότι τα Σχολεία δεν εμπίπτουν σε καμία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες και ως εκ τούτου δικαιούνται πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ (το online σύστημα παραγγελιών καυσίμων) δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα δημιουργώντας σύγχυση στους πρατηριούχους.

Μπροστά σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα έχει αναβληθεί η διανομή του πετρελαίου για τις ως άνω συγκεκριμένες περιπτώσεις μέχρι να δοθεί οριστική λύση από το Υπουργείο προς αποφυγή δυσεπίλυτων συνεπειών. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο άμεσος εφοδιασμός με πετρέλαιο θέρμανσης των Σχολείων κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, διότι οι θερμοκρασία στη περιοχή έχει πέσει σε τέτοια επίπεδα όπου δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα μέσα σε κρύα κτίρια».

 

Κλείνοντας η κα. Ε. Τσιαούση την αναφορά της, ζητάει να ενημερωθεί από τον κύριο Υπουργό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα, που έχει προκύψει με τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και έχει μπλοκάρει τον εφοδιασμό των Σχολείων.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε η κα Τσιαούση Ελένη προς τον Υπουργό Οικονομικών μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο/link:Άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και έχει μπλοκάρει τον εφοδιασμό των Σχολείων.

giortikrasiou

 

coctailstories