A+ R A-

Το αίτημα του Δημάρχου Σαμοθράκης, κ. Χανού Γεωργίου, μεταβίβασε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε, στον Υπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Παπακωνσταντίνου Γιώργο σχετικά με « τα προβλήματα για την προστασία του Δασικού πλούτου της Σαμοθράκης».

Στην Αναφορά της η Βουλευτής υποστήριξε ότι « τα προβλήματα διαχείρισης των Δασών της Σαμοθράκης είναι η υπερβόσκηση, η μη εφαρμογή έργων διαχείρισης των δασών λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ακρίβειας των καυσίμων, το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας και υπερξύλευσης που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν υπό σχετικό έλεγχο».

Η κ. Ρενταρή τόνισε ότι « χρειάζεται συντονισμένη δράση τόσο των δασικών υπηρεσιών της Αλεξανδρούπολης όσο και της Περιφέρειας προκειμένου να δοθεί ουσιαστική αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου ζητήματος, το οποίο πιθανότατα μετά θα έχει εθνικές διαστάσεις».

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση και ο Βουλευτής της Ν.Δ Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη

ΘEMA : «Προστασία δασικού πλούτου Σαμοθράκης». 

Ως γνωστόν στη Σαμοθράκη υπάρχουν δασικές εκτάσεις σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας εκτάσεως 178 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή τα 2/3 του νησιού, αποτελούν δε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Διαχρονικά η παρουσία των δασικών υπηρεσιών και οι παρεμβάσεις ήταν ελλιπείς, αλλά σήμερα το πρόβλημα εντείνεται μετά τη συνταξιοδότηση μονίμων υπαλλήλων το δασονομείο μένει μόνο με μια δασονόμο, της οποίας η σύμβαση λήγει σε τρείς μήνες και ένα μεταταγμένο υπάλληλο από την Αγροφυλακή.

Είναι γνωστή η υποβάθμιση και υποστελέχωση του συνόλου των δασικών υπηρεσιών του Νομού, όμως η Σαμοθράκη παρουσιάζει έντονα και ιδιαίτερα προβλήματα στη διαχείριση των δασών της, όπως: η υπερβόσκηση, η μη εφαρμογή έργων διαχείρισης των δασών λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ακρίβειας των καυσίμων, την παράνομη υλοτομία και υπερξύλευση. Προβλήματα που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν υπό σχετικό έλεγχο, σήμερα βρίσκονται σε έξαρση και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα όπως η στελέχωση των υπηρεσιών και οι ανάλογες μελέτες και χρηματοδοτήσεις, θα λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. 1. Προτίθεται να προβεί στην επαρκή στελέχωση του Δασονομείου Σαμοθράκης με το κατάλληλο προσωπικό;
  2. 2. Ποια μέτρα θα ληφθούν για την επίλυση των προαναφερομένων προβλημάτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου

Την Τρίτη 13/11/2011 η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έβρου Όλγα Ρενταρή Τέντε έκανε παρέμβαση στο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να καταργηθούν τα τοπογραφικά σχεδιαγράμματα για τα αγροτεμάχια, διότι το κόστος της γραφειοκρατικής διαδικασίας πολλές φορές υπερβαίνει την πραγματική αξία του αγροτεμαχίου και αποδυναμώνονται έτσι τα κίνητρα ενασχόλησης με τη γεωργία των νέων ανθρώπων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις της Βουλευτού και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει τροπολογία σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα κατατεθεί σύντομα σε μελλοντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράσταση διαμαρτυρίας όλων των συλλόγων Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και κόσμια, παρέδωσαν υπόμνημα αιτημάτων στον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της ΑΜ-Θ Γιώργο Ούστογλου, καθώς εκείνη την ώρα συνεδρίαζε η συγκεκριμένη Επιτροπή.

Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη στον αγώνα των Κτηνοτρόφων, τον οποίο χαρακτήρισε δίκαιο. Παράλληλα ομολογήθηκε πως τα αιτήματα του κλάδου, είναι χρονίζοντα και κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Ούστογλου δεσμεύτηκε για πρωτοβουλία συνάντησης του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με τις Γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής και εκπροσώπους των Κτηνοτρόφων, ενώ σε δεύτερο χρόνο, συζητήθηκε για μια κοινή κάθοδο στην Αθήνα και συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Πανελλήνια Ένωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Στην συνάντηση θα επιδιωχθεί να προωθηθούν λύσεις, ώστε να στηριχθεί ένας από τους πλέον χειμαζόμενους, αλλά ταυτόχρονοα δυναμικούς κλάδους της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μας.

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

 

Μετά από άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, και της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας ισόπεδων διαβάσεων πεζών κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής εντός της πόλης της Αλεξανδρούπολης και κατόπιν επικοινωνίας με τον ΟΣΕ και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομής εξεδόθη από την ανωτέρω το υπ. αρ.2046947/29-11-11 έγγραφο, το οποίο αναφέρει τα εξής:

  • Δημιουργία τριών ισόπεδων διαβάσεων πεζών στις ΧΘ 0+306, 0+505 και 1+015 γρ Θ-Α μΣΣ με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα αναλάβει την τοποθέτηση ανασχετικών κιγκλιδωμάτων, πλακών διέλευσης και δύο φωτιστικών σε κάθε ΙΔ πορτοκαλί φωτισμού ομίχλης με παροχή ρεύματος από το δημοτικό φωτισμό

Η δημιουργία των ισόπεδων διαβάσεων θα πραγματοποιηθεί άμεσα μετά και την έγκριση των παραπάνω από το Δ.Σ. του ΟΣΕ και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αίσθηση του δικαίου για τους κατοίκους που διαμένουν στις παραπάνω περιοχές της Αλεξανδρούπολης.

 

coctailstories

saltsa bar