A+ R A-
04 Σεπ

Στα ανταλλάγματα για τη γερμανική υποστήριξη είναι και οι ΕΟΖ;

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι Γερμανοί μας ζητούν, απροκάλυπτα πια, την ίδρυση διοικητικά αυτόνομων περιφερειών στη χώρα μας, κράτη εν κράτει δηλαδή

 

Picture 0 for Στα ανταλλάγματα για τη γερμανική υποστήριξη είναι και οι ΕΟΖ;

Τα πράγματα σιγά-σιγά ξεκαθαρίζουν. Απροκάλυπτα πια μας ζητούν επίσημα οι Γερμανοί - μέσω του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- κ. Μάρτιν Σουλτς, την ίδρυση διοικητικά αυτόνομων περιφερειών στη χώρα μας. Κράτη εν κράτει δηλαδή. Πρόκειται για τις διαβόητες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που υπάρχουν μόνον σε τριτοκοσμικές χώρες.

Βέβαια, παρουσιάζουν την κατάσταση με ελκυστικό περιτύλιγμα, το ερώτημα όμως είναι απλό: Αφού πρόκειται για θεσμό που ωφελεί τα κράτη, γιατί δεν το εντάσσει στην οικονομική ζωή της και η Γερμανία, και οι άλλες οικονομικά υγιείς -ακόμη- δυτικές χώρες;

Οι καινοφανείς -για Ευρωπαίους- θέσεις του εκφράστηκαν με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. Είναι σαφείς και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι σκοπεύουν να κάνουν στις περίφημες ΕΟΖ: Μορφώματα αυτόνομων περιοχών. Σκεφτείτε τώρα, ότι τα σχέδια είναι για τη Θράκη, που ούτως ή άλλως δεν είναι πλήρης η ελληνική κυριαρχία.

Μας λέγει λοιπόν ο κ. Μ. Σουλτς ότι για να «έρθουν να βοηθήσουν» πρέπει «να είμαστε προσηλωμένοι στο Μνημόνιο»! Και αναφερόμενος στις ΕΟΖ υποστηρίζει ότι εκεί «Θα υπάρχει έλεγχος, αλλά και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις τους. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους».

Για να μη το παρεξηγήσουμε αυτό, προσθέτει: «Δεν πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής, αλλά για εργαλείο βοήθειας». Κι αφού το κατανοήσαμε αυτό, μας εξηγεί ότι προϋπόθεση -για να μας… βοηθήσουν- είναι «…και η προθυμία της Αθήνας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδυτικές διευκολύνσεις για επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύουν στην Ελλάδα».

Η Deutche Welle, είχε αναφέρει ότι, «Η ιδέα μιας ειδικής οικονομικής ζώνης κερδίζει και στην Ελλάδα όλο και περισσότερο οπαδούς: Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα στην Κομισιόν». Δεν νομίζουμε να το έπραξε αυτό ακόμη η ελληνική κυβέρνηση -αλλά αφού το επιθυμεί η κα. Μέρκελ, είναι θέμα χρόνου- γνωρίζουμε όμως ότι το ζήτησε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης. Κι αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο. Ότι δημιουργούνται σπέρματα διοικητικής αυτονόμησης των Περιφερειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια. Όπως και στην Ισπανία.

Δυστυχώς, εκτός από μέρος του θρακιώτικου τύπου, ο πανελλήνιος δεν ξύπνησε ακόμη. Εμείς στη voria.gr, ίσως ήμασταν οι πρώτοι που αναδείξαμε το θέμα, από πέρσι ακόμη, σε άρθρο μας με τίτλο «Παγίδα, η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη». Συνοπτικά, για όσους δεν παρακολούθησαν το θέμα, μεταφέρουμε μικρό απόσπασμα:
«Κατατοπιστικός είναι ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, που μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της καθιέρωσης Ε.Ο.Ζ., η κυβέρνηση μπορεί να (…) απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. (…) Λησμόνησε ο κ. Όλι Ρεν να αναφερθεί και στις εργασιακές συνθήκες, ίσως διότι είναι γνωστές από τις ασιατικές χώρες, στις οποίες ισχύει το καθεστώς των Ε.Ο.Ζ.»

Οι εργασιακές συνθήκες (αμοιβές, ώρες εργασίας, ασφάλιση κ.ά.) καθορίζονται από την «ελεύθερη» συμφωνία Γερμανού εργοδότη και εργαζόμενου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ελληνικοί νόμοι. Μόνον αυτό αρκεί. Που αν προστεθεί στο γεγονός ότι μιλάμε για την Θράκη, τα μέλλοντα να συμβούν κατανοούνται πλήρως.

Για το συγκεκριμένο θέμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι. Τη συζήτηση για την ανάπτυξη τέτοιων Ζωνών άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος υποστήριξε πως «οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αρκεί να δημιουργηθούν Ε.Ο.Ζ.». Τι άλλες εγγυήσεις να ζητήσουν, αφού αυτοί θα κυβερνούν, με τη συνεργασία του Τούρκου προξένου.

Ίσως για κάποιους να παίξει ρόλο και η τοποθέτηση του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, που χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» τη δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή.

Ο Μακεδών

Προσθήκη σχολίου

Security code ανανέωση

Loading

διακοπές στην Σαμοθράκη